Njegovo veličanstvo - biftek

(2 glasova)

Jedno od najcenjenijih jela na svetu koje ćete lako pronaći na gotovo svim menijima restorana širom sveta je biftek.

Da njegov 'dobar glas' nije precenjen govori činjenica da je biftek, odnosno goveđi file ili pisana pečenica, kako je još neki zovu, najmekše i najkvalitetnije crveno meso. Od jedne krave može se dobiti samo 10 kilograma bifteka, stoga ne čudi što u Americi bifteci od angus goveda dostižu cenu od čak 250 dolara. Kod pripremanja bifteka najvažnije su dve činjenice: odležavanje odnosno zrenje mesa i vreme pečenja. Idealno zrenje za neke je marinada od senfa i ulja u koju se stavi meso, dok je za druge stručnjake odležavanje na mokro, odnosno vakumiranje.

Naime, meso se hermetički zavori u pvc kesu koja se pre toga mora uroniti u kipuću vodu. U vakuumu meso počinje puštati svoje sokove te na taj način postaje veoma meko. Takvo 'vakumirano meso' potrebno je čuvati u frižideru na temperaturi do 4 do 6 stepeni, a omekšaće nakon 10 dana. I tada je tek spremno za pečenje. Pre pečenja, meso je potrebno dobro ocediti. Nakon pripreme, bitno je znati dobro ispeći biftek i prilagoditi ga ukusima – od jako krvavog, srednje krvavog do dobro pečenog. Što se više peče, biftek gubi na svojoj sočnosti i mekoći. Bifteci su najbolji kada se peku na gradelama jer to daje poseban miris i ukus mesu. Ali, kako bismo uživali u čarima goveđe pisanice, nije ju uvijek potrebno podvrgnuti 'termalnoj obradi'.

Naime, jedan od popularnijih priprema bifteka je i njegova sirova varijanta, tačnije karpaćo. Ime je ovaj biftek dobio po prezimenu renesansnog talijanskoga slikara, jer je njegovog tvorca, Đuzepea Ciprijanija boja mesa podsećala na boju koju je slikar koristio u svojim delima. Karpaćo se priprema tako da se goveđi file nareže na vrlo tanke kriške, poređa se na tanjir i onda začini solju, biberom i marinadom od maslinovog ulja, limuna te pospe naseckanim bosiljkom. Karpaćo je za svojih 60 godina postojanja doživeo mnoge varijacije, zavisno o nadahnuća i mašte pojedinih šefova kuhinja. Karpaćo može biti pripremljen i od drugih vrsta mesa, pa čak i ribe (npr. karpaćo od tune).

Ništa manje poznat od karpaća je tatarski biftek, koji se takođe priprema od sirovog mesa. Goveđi file se iseče na posve sitne kockice, a zatim se prelije mešavinom žumanca i senfa te posoli i pobiberi. Po želji se dodaju naseckani peršun, maslinovo ulje, tabasko, sok od limuna, ili konjak. Smesa se dobro promeša i poslužuje s crnim prepečenim hlebom ili pak običnom tostom.

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.