O škotskoj govedini

(4 glasova)

Jedinstveni ukus mesa goveda škotske rase (angus) zadovoljiće nepca najzahtevnijih gurmana. Goveda ove rase uzgajaju u netaknutim predelima gde je klima posebna i gde se sunce i kiša sa Atlantskog okeana u kontinuitetu smenjuju.

Na planinama i u dolinama Škotske gajenje goveda oduvek je bilo važno. Znanje se prenosi iz generacije u generaciju i ovakav uzgoj je u apsolutnoj harmoniji sa prirodom. Ishrana koja se bazira isključivo na travi, kao i velika pokretljivost ovih goveda, daju karakterističan ukus i miris mesu. Sem toga ovi odresci su teži i veći nego kod većine drugih rasa. Napokon, rezultat na Vašem tanjiru je vrlo mekan odrezak punog ukusa a kada se radi o ramsteku i vrlo sočan zbog vrlo fine mreže masnoća koja se topi pri pečenju. Količina te masnoće je jako bitna odlika mesa i postiže se tokom uzgoja.

Škotska je 1987 godine prva u svetu napravila standard za kontrolu geografskog porekla i kvaliteta mesa. Proizvodi koji zadovoljavaju taj standard nose oznaku PGI (Protected Geographical Indication). Ovim se garantuje da je stoka rođena i odgajana u Škotskoj a da je meso obrađeno u njenim mesarama i sve to po definisanim pravilima.

Nakon što su pripremljeni, odresci sazrevaju prirodnim zrenjem a zatim se gotovo trenutno zamrzavaju vrlo niskom temperaturom. Time se postiže da meso ne gubi na kvalitetu po odmrzavanju. Mi meso pripremano na roštilju na ćumur, koji je tako dizajniran da naši gosti mogu da posmatraju sam proces pečenja.

Ipak, kako svaki zalogaj hiljadu jezika govori, pozivamo Vas da nas posetite i da se sami uverite!

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.